Hétvége

2009.06.20. 02:26

Zarándokok a Szent Vidnél

A burgenlandi Lékáról (Lockenhaus) és Rőtfalváról (Rattersdorf) jönnek évek óta mindig júniusban zarándokok a velemi Szent Vid-templomba. A rőtieknek a vasárnapi a 280. zarándoklatuk lesz.

Balla Emőke

A múlt héten a lékaiak (Lockenhaus), ezen a hétvégén a rőtfalvaiak (Rattersdorf) zarándokolnak Velembe, a Szent Vid-templomhoz. A lékaiak minden évben Szent Vid napján, azaz június 15-én jönnek ide, a fiatalabbak gyalogosan az Írottkőtől, s énekszóval vonulnak be a templomba. Ezen a Vid-napon 127-en érkeztek, többen, mint tavaly.

Holnap a rőtfalvaiak zarándokolnak Velembe. Útjuk jubileumi lesz, hiszen immár 280 éve jönnek minden júniusban - amióta ez politikailag lehetséges - a Szent Vidhez. A Szent Vid-templomban egy fogadalmi kép tanúsítja ezt. Hegyes tájat, felette égi jelenést ábrázol. A tájban egy kanyargó folyócska partján férfiak és nők térdepelnek, imára emelt kézzel, rózsafüzérrel, mellettük, mögöttük kisebb település házai és templom áll. Az égen felhőkkel, ragyogó fényjelenséggel körülvéve két szent figurája tűnik fel. Balról Szent Vid, jobbról Mária Magdolna térdepel. A kép alsó részében németül, gót betűkkel ez áll: Áldozati köszönetét rója le ezúton Rattersdorf és Liebing gyülekezete Istennek, a szent vértanúnak, Szent Vidnek és Szent Magdolnának. Az 1779. évben.

Rőtfalva plébánosától, dr. Anton Kolictól tudtuk meg a zarándoklat, a kép történetét.

A fogadalmi kép azért készült, mert abban az évben a pestisjárvány, a feketehalál miatt februárban 13, márciusban 15, májusban 7 ember halt meg, júniusban majdnem az egész falu kihalt. A túlélők Szent Vidhez és Magdolnához imádkoztak, ennek tulajdonították megmenekülésüket. Megfogadták, hogy ők és utódaik minden évben Szent Vidhez zarándokolva hálát adnak megmenekülésükért. A szocializmus időszakában a vasfüggöny miatt ennek nem tudtak eleget tenni, de 1981-től kisebb csoportokban plébánosukkal, dr. Anton Koliccsal már eljártak Velembe.

- Régen többnapos búcsú, vásár kapcsolódott Szent Vid napjához, több ezren jöttek el júniusban a hegyre, az itteni szakrális egyházi központba, a velemiek adtak sokuknak szállást - mondta el Horváth Miklós, Velem polgármestere. Tőle hallottuk, hogy a múlt hét szombatján 34 lelkes velemi takarított a templomban és környékén azért, hogy méltón tudják fogadni az osztrák zarándokokat, akiket minden évben megvendégelnek borral, kaláccsal, üdítőitalokkal.

Vasárnap 9 órától érkeznek majd a rőtfalvai zarándokok. Nagyon sokan jönnek, ezért rendőrök irányítják majd a forgalmat. A parkolóból énekelve mennek be a templomba, ahol 10 órakor kezdődik a német nyelvű mise, amit dr. Anton Kolic celebrál. Ünnepélyesen elhelyezik a jubileumra Szombathelyen restauráltatott fogadalmi képet.

A magyar nyelvű mise 11 órától lesz, ezt Harangozó Vilmos, Kőszeg esperes-plébánosa celebrálja, ugyanis március 1-jétől - Molnár János kőszegszerdahelyi plébános nyugdíjba vonulása óta - Kőszeghegyalja, azaz Bozsok, Cák, Velem, Kőszegszerdahely és Kőszegdoroszló is Kőszeghez tartozik.

Ezen a misén megemlékeznek majd a mostani templom felszentelésének 150 éves jubileumáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!